Dit zijn onze tips

PMD scheiden is lastig. En de lange stoorstoffenlijsten die in omloop zijn maken het er niet makkelijker op. Met deze tips kun je zelf beoordelen wat er in de PMD-bak of -zak mag. Kom je er niet uit? Probeer dan de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Drie controlevragen

Wat mag nou wel en wat juist niet bij het PMD? Stel jezelf de volgende drie vragen voordat je iets in de PMD-bak of -zak gooit. Alleen als je alle vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, hoort het bij het PMD.

 

1.Is het een verpakking van plastic of metaal, of een drinkpak?

2.Komt het uit je huishouden?

3.Is het leeg?

Verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, wel leeg

Een volle verpakking kan openscheuren in de bak, zak of inzamelwagen en zo ook andere verpakkingen of zelfs de hele vracht vervuilen. Leegschudden, -schenken, -schrapen, of  -knijpen dus. Uitspoelen is niet nodig.

Stop de verpakkingen los in de zak

Zorg ervoor dat je verpakkingen niet in elkaar stopt voor je ze weggooit. Zo zijn de verpakkingen beter te sorteren en recyclen. Dus is je yoghurtbakje leeg? Dan mag het bij het plastic. Zit er een dekseltje op van aluminiumfolie of ander plastic? Gooi dit er dan los bij.  Maak de verpakkingen zo klein en plat mogelijk. Zo bespaart u ruimte in de container of zak, in de inzamelwagen en bij de kunststofsorteerinstallatie.

Doppen en deksels

Schroef de dop terug op de fles. Losse doppen, kleiner dan 3×3 cm, vallen namelijk bij de sortering van het gescheiden ingezamelde afval door een zeef, en worden dan alsnog verbrand.

 

Dit geldt ook voor bierdopjes en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling.

 

Plastic deksels en doppen kun je ook apart inleveren voor het goede doel, bijvoorbeeld via geleidehond.nl. Schroef ze anders terug op de fles of het drinkpak voordat je deze in de PBD-zak of -bak gooit.

Gebruik een doorzichtige zak

Dit helpt de inzamelaar en de acceptant op de overslag de visuele beoordeling snel en correct uit te voeren.  Als je je PMD in een minicontainer of ondergrondse container aanbiedt, mag je de verpakkingen er ook los in gooien.