Afkeur & residu

Er is veel verwarring over de termen afkeur en residu. Wat bedoelen we nu precies en in welke ketenstap komt dit vrij?

Afkeur-PMD

Na inzameling vindt de eerste controle plaats op een gecertificeerde op- en overslaglocatie waar het beoordelingsprotocol wordt toegepast op vrachtniveau. Het deel dat niet geaccepteerd wordt omdat het niet voldoet aan de materiaalspecificaties van PMD, wordt afkeur-PMD genoemd.

Na de op- en overslag, vindt een tweede controle plaats bij een sorteerinstallatie in Nederland of Duitsland. Ook het deel dat hier niet wordt geaccepteerd, is afkeur-PMD.

Residu

Na acceptatie bij de sorteerinstallatie wordt het PMD gesorteerd. Het deel dat overblijft na sortering, noemen we residu.  Residu vanuit een sorteerinstallatie bestaat uit:

 

Fines / zeeffractie:
Materiaal met een oppervlakte van minder dan 30×30 millimeter en daardoor te klein om te recyclen: Dit deel wordt verbrand bij een R1 installatie: een erkende afvalverwerkingsinstallatie die afval mag verbranden.

 

Grof residu:
Stoorstoffen zoals volle verpakkingen, karton, textiel, GFT, elektronica en restafval. Deze stoorstoffen waren niet zichtbaar bij de visuele beoordeling op de overslag en blijven over na sortering van het PMD.

Ook vallen onder grof residu verpakkingen die wel geaccepteerd worden bij het PMD, maar die niet gerecycled kunnen worden zoals bijvoorbeeld chips- of soepzakken.

Wat gebeurt er met afkeur en residu?

Afkeur-PMD en het residu dat overblijft na sortering, wordt verwerkt in afvalverbrandingsinstallaties (AVI) in Nederland bij onder andere Attero in Wijster en Moerdijk, PreZero in Roosendaal en ARN in Weurt. Residu dat vrijkomt bij sortering in Duitsland wordt bij erkende Duitse verbrandingsinstallaties (AVI) verwerkt of geïmporteerd naar AVI’s in Nederland.