Afkeur & residu

Regie Kunststoffen Nederland (RKN) organiseert de ketenactiviteiten voor huishoudelijk PMD (plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken). Wij zorgen ervoor dat het door de gemeenten ingezamelde huishoudelijk PMD niet buiten Europa terechtkomt. Dat doen wij door alleen samen te werken met gecertificeerde Europese op- en overslaglocaties, sorteerders en recyclers.

Inzameling

De gemeente organiseert de inzameling van huishoudelijk afval, waaronder PMD. Sommige gemeenten doen dit zelf en andere gemeenten werken met een overheidsgenomineerde afvalinzamelaar.

  • Vlog van lid

Overslag / Op- en overslag

Het huishoudelijk PMD wordt ingezameld door de gemeente en gaat naar één van onze op- en overslaglocaties in Nederland waar de vracht gekeurd wordt. Stoorstoffen zoals landbouwfolie, plastic speelgoed of piepschuim worden indien mogelijk met een kraan verwijderd voordat de vracht wordt geaccepteerd.

 

Sortering

De geaccepteerde vracht gaat naar een van onze kunststofsorteerinstallaties waar de verschillende stromen worden gesorteerd en gebaald.  De gesorteerde balen worden aangeboden aan onze ketenpartners die de stromen recyclen of verwerken

Recycling

De gesorteerde balen worden aangeboden aan onze ketenpartners die de stromen recyclen of verwerken.


Wanneer PMD stromen over de grens naar sorteerders of recyclers worden gebracht gaat dit volgens Europese voorschriften voor het vervoer van afval. Deze voorschriften staan beschreven in de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA), waardoor onze stromen altijd traceerbaar en herleidbaar zijn. RKN werkt uitsluitend met erkende Europese recyclers die in het bezit zijn van een EU CertPlast (European Certification of Plastics Recycling).

 

Film recycler/verwerker