Ketenstappen

Regie Kunststoffen Nederland (RKN) organiseert de ketenactiviteiten voor huishoudelijk PMD (plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken). Wij zorgen ervoor dat het door de gemeenten ingezamelde huishoudelijk PMD niet buiten Europa terechtkomt. Dat doen wij door alleen samen te werken met gecertificeerde Europese op- en overslaglocaties, sorteerders en recyclers.

Inzameling

De gemeente organiseert de inzameling van huishoudelijk afval, waaronder PMD. Sommige gemeenten doen dit zelf en andere gemeenten werken met een overheidsgenomineerde afvalinzamelaar.

Bekijk de vlog van ons lid
Speel video

Overslag / Op- en overslag

Het huishoudelijk PMD wordt ingezameld door de gemeente en gaat naar één van onze op- en overslaglocaties in Nederland waar de vracht beoordeeld wordt volgens het landelijke beoordelingsprotocol PMD. Stoorstoffen zoals landbouwfolie, plastic speelgoed of piepschuim worden indien mogelijk met een kraan of shovel verwijderd voordat de vracht wordt geaccepteerd.

Veelvoorkomende stoorstoffen Lees ons artikel over 173 geslaagden voor keurmeesterschap

Sortering

De geaccepteerde PMD vracht gaat naar één van de gecontracteerde kunststofsorteerinstallaties waar het PMD wordt gesorteerd in de volgende stromen:

 

PET
LDPE
HDPE
Blik
Aluminium
Drankkartons
PET-tray
PP
Mix kunststoffen

 

Deze stromen worden na sortering gebaald aan onze ketenpartners aangeboden ter sortering en/of verwerking.

Recycling

De gesorteerde balen worden aangeboden aan onze ketenpartners die de stromen recyclen of verwerken.


Wanneer PMD stromen over de grens naar sorteerders of recyclers worden gebracht gaat dit volgens Europese voorschriften voor het vervoer van afval. Deze voorschriften staan beschreven in de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA), waardoor onze stromen altijd traceerbaar en herleidbaar zijn. RKN werkt uitsluitend met erkende Europese recyclers die in het bezit zijn van een EU CertPlast (European Certification of Plastics Recycling).

Bezoek de EVOA website Bezoek de EUCertPlast website
Speel video

Veelgestelde vragen

Wie is er verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verpakkingsmateriaal?

Hoeveel procent van het ingezamelde PMD kan worden gerecycled?

In welke producten zie ik mijn gerecyclede verpakkingen terug?