Circulaire theedoek voor Midwaste-leden

Wolkat maakte een circulaire theedoek van het door de leden ingezamelde textiel. De theedoek is gemaakt door middel van vezel-tot-vezel-recycling.

Lees meer

Wolkat en Midwaste werken al een aantal jaar nauw samen om het ingezamelde textiel op een transparante manier zo hoogwaardig mogelijk te verwerken.

 

Na inzameling door de leden organiseert Wolkat in samenspraak met Midwaste de sortering van het textiel in Tilburg, de vezel-tot-vezelrecycling in Marokko en de vermarkting van het gerecyclede en herdraagbare textiel. Producenten brengen het gerecyclede textiel opnieuw op de Europese markt.

 

Sortering

Na verwijdering van stoorstoffen en vuil wordt eerst het herdraagbare textiel van het andere textiel gescheiden. Kleding en schoenen die opnieuw gedragen kunnen worden, krijgen een nieuw leven en worden opnieuw verkocht.

Textiel dat niet geschikt is voor hergebruik, omdat het bijvoorbeeld kapot of versleten, is wordt gerecycled.

 

Vezel-tot-vezel recycling

Het recycleproces begint met het schoonmaken van al het ingezamelde textiel. Knopen, ritsen en labels worden met de hand verwijderd: ook deze accessoires worden hergebruikt.

Daarna wordt de stroom opnieuw gesorteerd op kleur en materiaal. Dan begint het mechanische recycleproces: het textiel wordt in stukjes gehakt en ‘vervezeld’, zodat er nieuwe garen van kunnen worden gesponnen.

Wolkat maakt tijdens het recyclen van het textiel geen gebruik van water, kleurstoffen of chemicaliën.

 

In deze video wordt het recycleproces van Wolkat uitgelegd

 

Theedoeken bestellen

De circulaire theedoeken zijn te bestellen vanaf 200 stuks voor 2 euro per stuk. Vul onderstaand bestelformulier in en mail naar info@midwaste.nl.

Bestelformulier circulaire theedoeken

Kennis van morgen

Bekijk alle nieuwsberichten