RKN kan weer rekenen op breed pallet aan sorteerders

Vanaf 2023 zullen ATTERO B.V., Hubert Eing Kunststoffverwertung GmbH en N+P Rotterdam MRF B.V. namens RKN de sortering van het in Nederlandse huishoudens brongescheidenverpakkingsmateriaal. Deze samenwerking is niet geheel nieuw. RKN, en daarvoor Midwaste, werkte al jaren samen met N+P, toen nog Suez Recycling & Recovery, en ook Hubert Eing sorteert al sinds 2019 het door ons aangeleverd

Lees meer

huishoudelijke PMD. ATTERO is reeds met ons verbonden door de langdurige samenwerking tussen ATTERO en Nedvang. Deze nieuwe aanbesteding betekent daarom ook meer eenheid in de samenwerking tussen RKN en Nedvang.

Ook de samenwerking met vaste sorteerpartners PreZero en KSI Heerenveen blijft van kracht.

Sortering is een cruciale stap in de kunststofketen. Een die invloed heeft op het percentage afkeur, residu en op de kwaliteit en kwantiteit van de aan recyclers aangeboden balen. Het is ook een schakel die voortdurend in beweging is. Een voorbeeld hiervan is de veranderende situatie in Nederland met de invoering van statiegeld op petflesjes en binnenkort ook op blik. Hierdoor verandert de samenstelling van het ingezamelde materiaal. Zo’n verandering laat zien dat de sorteerders mee moeten bewegen met zowel veranderingen in het ingezamelde PMD als met de veranderende vraag van recyclers naar output. Ook nieuwe en andere verpakkingen, scherpere regelgeving en nieuwe recyclemogelijkheden vragen erom dat sorteerders de capaciteiten van het team en de technische mogelijkheden van de installaties voortdurend blijven uitdagen.

 

Gezamenlijk zullen Attero, Hubert Eing en N+P vanaf het komende jaar zo’n 120 kiloton aan plastic en metalen verpakkingsmateriaal en drinkpakken sorteren. Attero zal vijf percelen – 60 kiloton sorteren, Hugert Eing drie percelen – 36 kiloton, en N+P twee percelen – 24 kiloton.

 

Hiermee heeft RKN weer een stevige basis met, naast onze vaste samenwerkingspartners PreZero en KSI Heerenveen, drie nieuwe sorteerders waarmee in goed overleg stappen gezet kunnen worden op de weg naar meer recycling en een circulaire economie.