Afvalcoach Netwerk komt samen bij Buha

Op donderdag 18 januari kwam het Afvalcoach Netwerk voor het eerst samen bij inzamelaar en Midwaste-lid Buha, in Doetinchem. Nooit eerder kwamen er zoveel vakgenoten uit deze beroepsgroep bij elkaar. Het Afvalcoach Netwerk verbindt afvalcoaches, grondstofcoaches, voorlopers en alle anderen die aan de deur of op straat het gesprek over afvalscheiding aangaan met bewoners.

Lees meer

Buha nam het initiatief voor de eerste bijeenkomst en pakte meteen groots uit. Grote banners met hun grondstoffencampagne ‘Scheidzooi’ erop vulden de ruimte en er was zelfs een echte ondergrondse container aanwezig. Voor wie dat op zichzelf nog niet indrukwekkend genoeg vindt: een ondergrondse container weegt zo’n 5000 kilo en de bijeenkomst vond plaats op de eerste verdieping zonder lift.

Ellen Hakvoort, Afvalcoach bij Buha: ‘Erg leuk om zoveel vakgenoten bij elkaar te zien én te horen wat hen bezig houdt. Er is nog nooit zoveel praktijkervaring op afvalcoach-gebied in één ruimte geweest!’

Kortom, het plezier van de organisatoren spatte er die dag vanaf. Maar dat was niets vergeleken bij het enthousiasme van de afvalcoaches. In grote getalen hadden zij zich ingeschreven en onbelemmerd door de vrieskou, sneeuw en voor velen lange reistijd, kwamen zij ook (bijna) allemaal.

 

Lieve Kooijman, communicatieadviseur bij Midwaste, grapte in haar welkomstwoord dat een eerder uitgevoerde enquête onder afvalcoaches niets had uitgehaald: ‘Toen wij vorig jaar de eerste oproepen plaatsten voor het Afvalcoach Netwerk stroomden de positieve reacties binnen. Wij hadden daarbij ook een enquête gemaakt om erachter te komen hoe we het Afvalcoach Netwerk het beste vorm konden geven en welke onderwerpen jullie leuk of interessant vinden. Daar hadden wij niets aan, want iedereen stemde op alles.’

De afvalcoaches, zo lijkt het, zijn nou eenmaal een enorm enthousiaste en gemotiveerde beroepsgroep.

 

Na het welkomstwoord ging er een echte voordeur (nogmaals, geen lift!) open. Daar stapte een buurtbewoner uit met een flinke zak restafval. Die belandde niet netjes in eerdergenoemde ondergrondse container, maar werd door de bewoner op straat gedumpt. Dat lieten de 56 aanwezige afvalcoaches niet op zich zitten. Zij lieten hun kennis en expertise op de trainingsacteur los en kregen daarbij hulp vanuit de psychologie. Niek Vergeer en Jels Lubbers van Nieuwe Wending, een bureau voor communicatie en gedrag, deelden hun kennis over weerstand en gedragsverandering en analyseerde met de aanwezigen de gespeelde situaties.

 

Nadat de bewoner door de kundige afvalcoaches van gedachte was veranderd, en tegen de kou een warme sjaal en muts had gekregen van een Afvalcoach uit Almere, konden de afvalcoaches in groepjes sparren over de vooraf gekozen onderwerpen ‘bijplaatsing’, ‘afvalscheiding in de hoogbouw’, ‘gesprekstechnieken’ en ‘de perfecte communicatie-toolkit’. Daarna was het alweer tijd voor de lunch en werden alle afvalcoaches met een goedgevulde goodiebag uitgezwaaid.

 

Er was een grote variatie onder de aanwezigen. Takenpakketten en functietitels verschillen per gemeente. Ook het dienstverband en samenwerkingsverband verschil. Sommige afvalcoaches spraken voor het eerst een collega. Het Afvalcoach Netwerk ziet de bijeenkomst als een groot succes.

 

Meer weten?

 

Het Afvalcoach Netwerk is een initiatief van Midwaste, Blink en NVRD

Bekijk de fotogalerij: Bijeenkomst Afvalcaoch Netwerk – Midwaste

Lees de informatie over weerstand en gedrag van bureau Nieuwe Wending: Weerstand-en-gedrag

Bekijk de gedeelde communicatiemiddelen: Bijeenkomst Afvalcoach Netwerk 2024 – NVRD

 

Kennis van morgen

Bekijk alle nieuwsberichten