Flowerpot Orchid 900

Een plantenbak met een ‘groen’ tintje 

 

Het project om van plastic afval een plantenbak te maken startte in 2018 als afstudeerproject van Emma Wisse aan de TU Delft, namens Midwaste/RKN. In dit onderzoek zijn we op zoek gegaan naar nieuwe toepassingsmogelijkheden voor plastic verpakkingsmateriaal (DKR350, mix kunststoffen), een kunststofstroom die overblijft na sortering van herbruikbaar plastic afval. Tijdens dit project is een mooie ketensamenwerking ontstaan tussen Zweva Engineering, Valiente en Midwaste/RKN, waardoor het mogelijk is geworden om deze laagwaardige kunststofstroom te verwerken met een techniek die voor dit materiaal nieuw is.  

 

De toepassingsmogelijkheden voor dit materiaal zijn namelijk beperktWij onderzochten de mogelijkheden van rotatiegieten met deze kunststofstroom en het eerste resultaat is de Flowerpot Orchid 900. Een 100% gerecyclede plantenbak, gedeeltelijk gemaakt van plastic verpakkingsmateriaal, die zowel functioneel is als een mooi design heeft. Dit product is slechts het begin. Door dit materiaal middels rotatiegieten te verwerken, kunnen we in de toekomst steeds meer single use plastics toepassen in industriële en design producten die lang meegaan en ook weer gerecycled kunnen worden.  


Hoe worden ze gemaakt?
 

 

Na inzameling en sortering van het huishoudelijk verpakkingsmateriaal wordt de mix kunststofstroom (DKR350) verwerkt tot een nieuwe grondstof. Deze mix stroom zijn alle overgebleven kunststoffen die niet gesorteerd kunnen worden in een mono stroom. De mix kunststofstroom wordt vervolgens verwerkt tot korrels (agglomeraat) en verwerken we samen met kunststof productie afval tot poeder. Dit poeder dient als grondstof om de plantenbak te produceren door middel van rotatiegieten. Om het productieproces zo duurzaam mogelijk te houden, worden er geen kleurstoffen toegevoegd. De gerecyclede Flowerpot is daarom alleen verkrijgbaar in de kleur grijs.

De Flowerpot bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal. Daarvan is 30% de overgebleven mixkunststofstroom (DKR350), die tot op heden alleen werd toegepast in dikwandige producten als bermpaaltjes en dambeschoeiing. De andere 70% bestaat uit kunststof productie afval. Wij zijn continu bezig met het percentage mixkunststofstroom te verhogen zonder in te leveren op de kwaliteit van het productDat wij deze mixstroom (DKR350) nu kunnen inzetten in hoogwaardige producten is uniek in de wereld en daar zijn wij trots op! 
 

 

 
Waar kun je ze bestellen?

Om het verhaal van dit unieke product te vertellen, hebben wij tevens een banner ontworpen. De banner kan naast de Flowerpot geplaatst worden en is voorzien van een QR-code voor meer informatie.


De Flowerpot   € 197,-
Banner              €  30,-

Totaal               €  227,-  (inclusief BTW en verzendkosten)

De Flowerpot en banner kunnen besteld worden via flowerpot@midwaste.nl.